Monday, July 13, 2009

JOM ...Cuba!

Selepas penat berprogram, jom kita rehat sekejap sambil makan ais krim!
Resepi di bawah ini memang pernah di cuba oleh penulis dan menjadi.


=Bukan gambar sebenar, sekadar cadangan hidangan=


Aiskrim

Bahan-bahan:
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
Perasa-Coklat, stawberi, jagung, kacang merah, durian (Mengikut selera masing-masing)

Cara-cara:
1.
Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar.
2. Kacau hingga semua larut dan sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam sehingga 3/4 beku).
4. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl.
5. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
6. Masukkan perasa yang dikehendaki ( Coklat, stawberi, jagung, durian ) dan putar 1 - 2 minit hingga sebati.
7. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
8. Boleh dihias sesuka hati dengan coklat masakan dan kekacang.

P.S: Boleh juga menggunakan susu segar berperisa jadi tidak perlu menggunakan bahan perasa berasingan.

Selamat mencuba!

~ shierah ivy