Resepi di bawah ini memang pernah di cuba oleh penulis dan menjadi.
=Bukan gambar sebenar, sekadar cadangan hidangan=
Aiskrim
Bahan-bahan:
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
Perasa-Coklat, stawberi, jagung, kacang merah, durian (Mengikut selera masing-masing)
Cara-cara:
1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar.
2. Kacau hingga semua larut dan sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam sehingga 3/4 beku).
4. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl.
5. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
6. Masukkan perasa yang dikehendaki ( Coklat, stawberi, jagung, durian ) dan putar 1 - 2 minit hingga sebati.
7. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
8. Boleh dihias sesuka hati dengan coklat masakan dan kekacang.
P.S: Boleh juga menggunakan susu segar berperisa jadi tidak perlu menggunakan bahan perasa berasingan.
Selamat mencuba!
~ shierah ivy